Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Παίζοντας το αγαπημένο σου παιχνίδι

Κάποτε, όταν, εμείς που έχουμε γεννηθεί πριν το '80, θέλαμε να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, έπρεπε να βρεθούμε σε κάποιο "φλιμπεράδικο", ή στα UFO, όπως τα έλεγαν οι μητέρες μας, έπρεπε να περιμένουμε καρτερικά  στην ουρά τη σειρά μας και έπρεπε να πληρώσουμε αρκετά για την εποχή λεφτά, για να παίξουμε. Τα παιχνίδια λίγα, περίπου δέκα, αλλά αγαπημένα όλα. Ποιος δεν θυμάται το Pac-man, το Tetris, ή το Arkanoid και το Arkade, ή τέλος αυτά με τη μπίλια, που προσπαθούσες με δυο κουμπιά να τη στείλεις εκεί που σου έδινε πολλούς πόντους και ξεκινούσε η μουσικούλα να παίζει.  Δοκιμάζαμε την τύχη μας σε όλα, ή τουλάχιστον σε όσα μας έφταναν τα χρήματα. Οι περισσότεροι απο εμάς χάναμε σχεδόν αμέσως. Άλλοι, αυτοί δηλαδή που σέβονταν το πενηντάρικο που έριξαν, είχαν γίνει εξπέρ του είδους και έπαιζαν με τις ώρες, χωρίς να χάνουν καμία ζωή. Εντάξει, δε λέω, ίσως είχαν ένα χάρισμα παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Να περιμένουν όλοι στην ουρά να παίξουν, άλλοι να θαυμάζουν τον παίχτη και άλλοι να μην... κρατιούνται!! Συχνά οι τελευταίοι, πήγαιναν δίπλα στον παίχτη και του έδιναν οδηγίες, είτε για να έχουν την αίσθηση πως παίζουν οι ίδιοι, είτε για να τον αποσυντονίσουν, ώστε να χάσει και να έρθει επιτέλους η σειρά τους. 


Τα χρόνια πέρασαν, εμείς μεγαλώσαμε και η κοινωνία άλλαξε αρκετά. Τώρα πια, στην εποχή του Ίντερνετ, ούτε περιμένεις, ουτε πενηντάρικο σου τρώει το παιχνίδι και εχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε χιλιάδες και όχι σε δέκα που είχαμε εμείς. Δε λέω, υπάρχει μια άνεση, γιατί είσαι στο σπίτι καθιστός και χαλαρός, αλλά δεν νομίζω πως συγκρίνεται με παλιά. Τώρα παίζεις και συναγωνίζεσαι με τους διαδικτυακούς σου φίλους, σε παγκόσμια εμβέλεια, που συχνά δεν τους γνωρίζεις, ούτε καν φυσιογνωμικά και όχι με τα παιδιά της γειτονιάς ή του σχολείου. Τα παιχνίδια; Αμέτρητα. Ενδεικτικά αναφέρω τα διάσημα  και αγαπημένα σε εκατομμύρια κόσμου Angry Birds, το επίσης αγαπημένο Candy Crash, το Farm Heroes, ή αν θελουμε να πάμε σε μεγαλύτερα "κόλπα", το World of Tanks, το Call of duty, το Age of Empire, το Mario Cart 8 κτλ. 


Ναι, τα σημερινά παιχνίδια δεν σου τρώνε λεφτά, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όντας εθισμένος πρέπει να περιμένεις αρκετή ώρα για την επόμενη ζωή σου, ή αλλιως να πληρώσεις πραγματικά λεφτά. 


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συναγωνίζεσαι τους φίλους σου στο Facebook και εκεί που νομίζεις πως είσαι πρώτος για αυτή τη βδομάδα και πέφτεις να κοιμηθείς, το πρωί ανακαλύπτεις πως τη νύχτα κάποιος το είχε βάλει σκοπό να σε περάσει. Εντάξει, παιχνίδι είναι, όμως είναι πολύ σπαστικό αυτό. Η προσπάθειά σου χαμένη; Παναγία μου!!

Οι σκέψεις γύρω από τη διαδικτυακή ζωή και τα παιχνίδια της, δεν έχουν τελειωμό. Γι' αυτό δεν θα σας κουράσω άλλο. Αυτό που θα πω κλείνοντας είναι πως, εντάξει καλά ειναι τα παιχνίδια και η αέναη προσπάθεια να περάσεις πρώτος, αλλά βγες και λίγο έξω. Έχει ωραίο ήλιο!!

Μόνικα Γαλανοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου