Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η Φωτογραφία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας


Tom Stoddart


Η φωτογραφία αποτελεί ένα μέσο που μπορεί να αποτυπώσει την πλάνα αλήθεια, αλλά και την σκληρή αλήθεια. Όταν μάλιστα δουλεύει ως μέσο για το κοινό καλό σκοπό και την πληροφόρηση, τότε εκπροσωπεί ένα εργαλείο της φωτοδημοσιογραφίας πολύ δυνατό.
Η αναφορά μας γίνεται για την παρακάτω φωτογραφία του Τom Stoddart όπου απαθανάτισε έναν Σουδανό την ώρα που έκλεβε τροφή από ένα σκελετωμένο παιδί, θύμα φτώχειας και πολέμου. Εικάζεται ότι το παιδί της φωτογραφίας σερνόταν επί ώρες με σκοπό να λάβει τις προμήθειες σίτισης του, μιας και το Σουδάν εκείνη την περίοδο, το 1998 όπου τραβήχτηκε και η συγκεκριμένη φωτογραφία υπέφερε από λοιμό στη διάρκεια εμφύλιου πολέμου. 
Την στιγμή λοιπόν κατά την οποία το παιδί θα παραλάμβανε το μερίδιο του, από τις ανθρωπιστικές βοήθειες που είχαν επιτραπεί για πρώτη φορά να παράσχουν τροφή, ένας καλοντυμένος και καλοσιτισμένος άνδρας αρπάζει από το παιδί το σιτάρι και απομακρύνεται ατάραχος. 


Σουδάν, Ιούλιος 1998 - Tom Stoddart


Πολλοί λοιπόν έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Βρετανό φωτογράφο για την αμέτοχη στάση του, φωτογραφίζοντας και μόνο αυτό το περιστατικό, αφήνοντας αβοήθητο το παιδί. 
Η αλήθεια όμως διαφέρει, διότι όταν επέστρεψε στη χώρα του ο Τom Stoddart, ξεκίνησε μια εκστρατεία ενίσχυσης και πληροφορήσης μέσω της εφημερίδας Guardian για το τι γίνεται στη χώρα και ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών του κράτους. 
Δημοσιεύοντας έτσι μια σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών και αναρτώντας τα τηλέφωνα όπου πολίτες μπορούσαν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν απευθείας του πληγέντες, κατάφερε να συγκεντρωθούν πάνω από 600.000 δολάρια.  
Το παιδί της φωτογραφίας που συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνωμή, είναι άγνωστο το τι απέγινε, ωστόσο η φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ασπρόμαυρη φωτογραφία το 1998. 




Ευγενία Στεφανή 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου